Pääkirjoitus

0

Tervehdys,

Kesä on jo hyvällä alulla ja valmistautuminen kauteen 2017-2018 on alkanut. Syksyn päätapahtuma tulee nuorten osalta olemaan nuorten MM-kilpailut Teneriffalla. Nämä arvokisat ovat monelle nuorelle urheilijalle valintakisat Nuorten Olympialaisiin Buenos Airesiin 2018, jonka takia voidaan olettaa, että Teneriffalla rikotaan ennätyksiä kilpailijoiden määrässä verrattuna aikaisempiin vuosiin. Nuorten arvokisojen tulisi olla myös tärkeä välietappi matkalla kohti aikuisten arvokisoja. Toivottavasti Teneriffan kisatatameilla nähdään mahdollisimman monta suomalaista karatekaa. Tie sinne ei välttämättä ole helppo ja kansainvälisiä näyttöjä kaivataan kisalippua hakevilta. Niin kuin vanha sanonta kuuluu: Jokainen saa ansionsa mukaan…

Uusi lisenssikausi alkaa 1.8 2017 ja vakuutusvalikoimaa on kasvatettu entisestään. Uusi vakuutuksen sisältävä lisenssi on aiempia kattavampi ja varsinainen lisenssi on kaikille samanhintainen. Eli vakuutuksen itselleen voi valita omien tarpeiden mukaan ja esimerkiksi lasten kilpailijavakuutus on voimassa myös muiden seurojen urheilulajeissa. Lisenssi tilataan karateliiton kotisivuilta löytyvästä linkistä.

Huippu-urheilu tarkoittaa yleensä kansainvälisellä mestaruuskilpailutasolla tapahtuva tai sinne tähtäävä urheilua.  Kilpaurheilua on alemmilla kilpailutasoilla tapahtuva kilpailu. Arki- ja kuntoliikunta yhdessä kunto-, kilpa- ja huippu-urheilun kanssa muodostavat liikuntakulttuurin, johon osallistutaan omakohtaisen liikkumisen, harrastuksen, vapaaehtoistoiminnan, ansiotyön tai urheilun seuraamisen ja kuluttamisen kautta. Kaikki edellä mainittu toiminta vaatii enemmän tai vähemmän sitoutumista.

Sitoutuminen urheilijan elämässä on itsestään selvyys, ilman sitä ei tuloksia voi tulla. Samoin valmentajan on sitouduttava urheilijan realistisiin tavoitteisiin ja parhaansa mukaan edesauttaa niiden saavuttamisessa. Tässä kohtaa on hyvä tehdä ero vaimentajan ja ohjaajan tai treenin vetäjän rooleissa. Samoin valmentajan tulee ymmärtää käytössä olevat resurssit suhteessa valmennettavien määrään. Voi olla helppo luvata tai sanoa olevansa usean eri urheilijan henkilökohtainen valmentaja, mutta kun todellinen käytössä oleva aika on meillä jokaisella vuorokaudessa se 24 tuntia, niin ne resurssit ovat jo tässä kohtaa rajalliset. Ja toisin päin, sama koskee urheilijaa, jos haluaa tai tarvitsee henkilökohtaisen valmentajan, niin urheilijan on sitouduttava urheiluun ja valmennettavana olemiseen niin kuin se olisi päätyö, tai ainakin työ ja muu elämä kulkee siinä rinnalla. Vapaaehtoistoimintaan sitoutuminen on yhtä haastavaa kuin edellisetkin. Kun vapaaehtoisena johonkin toimintaan ilmoittautuu tai kysyttäessä suostuu, oletuksena on, että ne tehtävät joista yhdessä on sovittu myös tehdään, ajallaan ja sillä laadulla kuin niistä on sovittu. Tämän takia sitoutuminen ja vapaaehtoisena oleminen on kullanarvoista seuroille, liitolle ja kaikille toimijoille, niin kauan kuin luvatut ja sovitut asiat toteutuvat.

Karateliitto kehittää toimintaansa jatkuvasti. Uusimpana toimintamuotona on yhteistyössä Olympiakomitean ja Pajulahden urheiluopiston kanssa aloittava yläkoululeiritys. Valtakunnallinen Yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelmaa ja syksystä 2017 alkaen yläkoululeiritys on myös osa Karateliiton valmennusjärjestelmää, jonka tarkoitus on auttaa nuoria urheilijaksi kasvamisen tiellä.  Yläkoululeireillä rakennetaan monipuolisesti sitä pohjaa, jota kasvaminen tulevaisuuden huippu-urheilijaksi edellyttää.

Menestyksekästä kautta toivottaen,

Petri Tuominen
Puheenjohtaja

Jaa somessa.

Jätä vastaus