Yrsa Ranki Karateliiton kunniadojon jäseneksi

0

Suomen Karateliiton Hall of Fame, kunniadojon jäseniksi kutsutaan henkilöitä, jotka ovat tehneet poikkeuksellisen merkittävän elämäntyön suomalaisen karaten hyväksi.

Yrsa Ranki (os. Lindqvist) kutsuttiin Suomen Karateliiton kunniadojon jäseneksi Urheilugaalan yhteydessä 17.1.2017.

Karateen Yrsa Ranki tutustui kun hän asteli maan vanhimman karateseuran Wadokan ry:n alkeiskurssille alkusyksystä 1975. Karaten suosio oli siihen aikaan nouseva, ja kurssille osallistui peräti 75 henkilöä, joista viisi naista. Seuran koko jäsenistöstä alle kymmenen oli naisia. Ensimmäiset opettajat olivat Takashi Ogata ja seuran mustat vyöt.

Wadokanin kilpailijat menestyivät ja harrastajia riitti, joten seuralla oli myös resursseja kutsua japanilaisia ja muita kansainvälisiä opettajia. Tämä toimi ainakin Yrsan kohdalla innostavana asiana, varsinkin kun naiset eivät siihen aikaan kilpailleet ja tavoitteet olivat lähinnä oman itsensä kehittämisessä.

1. danin mustan vyön Yrsa suoritti kolmantena naisena 1979, ja hän oli myös ensimmäisiä naisia, jotka toimivat säännöllisesti karaten opettajana. Paitsi omassa seurassaan opetustehtäviä riitti myös ympäri maata leirien muodossa ja vierailevana opettajana useissa seuroissa ja myös ulkomailla.

80-luvun taitteessa myös naisille tarjoutui, katan lisäksi ottelutoimintaa, alkuun seurojen välisinä salikisoina. Vähitellen toiminta laajeni, ja Yrsa otti naisten ensimmäisissä SM-kilpailuissa 1982 kultaa sarjassa -60 kg. Samana vuonna hän kilpaili sekä katassa että kumitessa Taiwanilla käydyissä MM-kisoissa, ja ylsi sijalle 5.-8. sarjassa +60 kg. Parhaaksi saavutukseksi jäi EM-pronssia vuonna 1983 useiden SM- ja PM-mitaleiden lisäksi sekä katassa että ottelussa.

Oman kilpauran jälkeen Yrsa siirtyi tuomaritoimintaan sekä valmennukseen. Ensin henkilökohtaisella tasolla ja vuodesta 1993 Karateliiton katan vastuuvalmentajaksi. Samaan aikaan alkoi myös kansainvälinen tuomaritoiminta, ja Yrsa olikin ensimmäinen suomalainen tuomari, joka suoritti Euroopan tason katalisenssin. Liiton alainen valmennustoiminta ja kansainvälinen tuomaritoiminta loppuivat 2006, kun Yrsa Ranki ensimmäisen kerran valittiin WKF: n (Maailmanliiton) hallitukseen. Tuomarina Yrsalla oli katan A-lisenssi MM-tasolla ja viimeisinä vuosina hänet nähtiin useasti katafinaaleissa päätuomarina. Hän toimi myös neljä vuotta Euroopan liiton tuomarikomiteassa.

Yrsa Ranki oli karateliiton katavalmentaja peräti 14 vuotta, ja jatkoi vielä sen jälkeen henkilökohtaisena valmentaja. Hänen valmennettavat Miia Nietosvuori ja Pasi Hirvonen kuuluivat molemmat kilpauransa aikana kansainväliseen kärkeen.

40 vuotta Karateliiton toimintaa

Seura- ja liittotoimintaa on Yrsalle kertynyt runsaat 40 vuotta. Ensimmäisen pestin tarjosi tuomarikomitea, joka kutsui tätä pahaa aavistamatonta vihreävöistä aktiivia sihteerikseen. Matkaan on mahtunut melkeinpä kaikki osa-alueet karatessa. Yrsa kutsuttiin aikanaan Karateliiton dan-kolleigioon, jossa hän myös toimi puheenjohtajana useita vuosia. Sen lisäksi hän on toiminut karateliiton kouluttajana ja jäsenlehden toimittajana pariinkin otteeseen sekä eri työryhmien ja hallituksen jäsenenä. Yrsa toteaa olleensa siinä onnellisessa asemassa, että hänellä graafisen alan yrittäjänä oli mahdollisuus hallita omaa aikaansa. Aktiivivuosina noin 70 prosenttia ajankäytöstä pyhitettiin karatelle ja 30 prosenttia omaan siviilityöhön. Sen lisäksi hänellä oli myös mahdollisuus kehittyä usean opettajan kautta, ei ainoastaan Suomessa vaan harjoittelemalla myös ulkomailla.

Tänä päivänä aktiivisuus suuntautuu suurimmaksi osaksi kansainvälisiin tehtäviin. Yrsa Ranki on Euroopan Karateliiton hallituksen jäsen sekä kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja. Karaten Maailmanliitossa tehtäväksi on hallitustyöskentelyn lisäksi muodostunut mm. toiminta sääntöuudistustyöryhmän parissa. Yrsa Ranki toteaa olevansa etuoikeutettu siinä suhteessa, että hän on saanut nähdä ja kokea karatea kaikilla tasoilla. Harrastajana, kilpailijana, valmentajana, tuomarina ja kansainvälisten liittojen hallitusten jäsenenä. Näiden runsaat 40 vuoden aikana karate on kehittynyt valtavasti ja noussut vähemmän tunnetusta lajista Tokyo 2020 olympialajiksi.

Faktat:

YRSA RANKI (os. LINDQVIST)

Syntynyt v. 1956, Helsingissä

Aloitti karaten 1975
Karateseura Wadokan ry.

Vyöarvo: 5. dan

Vuodesta 2006 WKF (Maailmanliiton) hallituksen jäsen
Vuodesta 2008 EKF (Europan liiton) hallituksen jäsen

– 2006 WKF katajudge A
– 2006 EKF kata judge A
2000 ­‑2004 EKF tuomarikomitean jäsen
2012 – 2016 2. Varapuheenjohtaja Karateliitto
2010 – 2016 Karateliiton hallituksen jäsen, tiedotuksen vastuuhenkilö

2004 – 2006 Valmennuspäällikkö
1993 – 2006 Karateliiton katavalmentaja

Entisen Dan-kollegion jäsen ja puheenjohtaja
Karateliiton jäsenlehden päätoimittaja
Entinen jäsen ja kouluttaja Suomen tuomarikomitea

Edusti Suomen Karatemaajoukkuetta sekä katassa että ottelussa
Paras saavutus EM-pronssia sarjassa -60 kg, Belgia 1983
Osallistuminen katassa ja sija 5.-8. MM-kisat sarjassa +60 kg, Taiwan 1982
Useita PM- ja SM-mitaleita sekä katassa että kumitessa.

Muut:
Suomen Karateliiton Kunniadojon jäsen, 2017
Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi kultaisena, 2016
Suomen Karateliiton kultainen ansiomerkki
Yliopiston karateseuran Honbun kunniajäsen

Jaa somessa.

Jätä vastaus